Wat betekent Cosmos Organic gecertificeerd?

cocmos organic

Cosmos staat voor COSMetic Organic Standaard en is een Europese standaard voor natuurlijke en biologische cosmetica. Het is ontwikkeld door vijf grote Europese certificeringsorganisaties: BDIH (Duitsland), Ecocert (Frankrijk), CosmeBio (Frankrijk), ICEA (Italië) en Soil Association (Groot Brittannië). Het keurmerk wordt nu gebruikt in combinatie met één van de andere keurmerken, maar het is de bedoeling dat Cosmos de andere keurmerken gaat vervangen. Het Cosmos keurmerk is ontwikkeld om één duidelijk keurmerk te gebruiken, in plaats van vijf verschillende keurmerken. Maar omdat de onderhandelingen over Cosmos maar liefst zes jaar duurden, is een aantal cosmeticaproducenten uit frustratie een eigen keurmerk begonnen onder de naam NaTrue.

Cosmos verdeeld de ingrediënten die in cosmetische producten gebruikt worden in vijf categorieën en heeft voor iedere categorie gespecificeerde eisen gesteld. Voor de productie en de verpakkingen geldt dat er in alles rekening met het milieu gehouden dient te worden.

Cosmos heeft twee keurmerken ontwikkeld: Cosmos Organic en Cosmos Natural.

  • Cosmos Organic: Voor het Organic keurmerk moet minimaal 20% van het totale product biologisch zijn. Water of ingrediënten van minerale oorsprong kunnen nooit biologisch zijn. Onder andere voor producten die na gebruik weer afgespoeld worden of die voor minimaal 80% uit mineralen bestaan geldt dat minimaal 10% van het totale product biologisch moet zijn. Bovendien moet 95% van alle plantaardige, dierlijke of microbiologische ingrediënten (die niet chemisch bewerkt zijn, maar fysisch) van biologische kwaliteit zijn.
  • Cosmos Natural: Voor Cosmos Natural is geen vast aandeel van biologische ingrediënten vereist. Voor 24 ingrediënten (waaronder sheabutter, jojoba olie en zonnebloem olie) geldt echter dat ze in ieder geval biologisch moeten zijn als ze fysisch verwerkt worden.

De naleving van de Cosmos standaard wordt gecontroleerd door diverse onafhankelijke controle-organisaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *